zondag 27 december 2015

Warm Babydekentje Met Kussentjes van de Kralensteek - Patroon!

Een warm babydekentje!
Gehaakt met de "Ingesloten Kralensteek".


Gehaakt met:


3 bollen Grey
3 bollen Silver
1 bol Lipstick

en haaknaald 5

Tip:
 de maat haaknaald die je nodig hebt is altijd afhankelijk van het garen dat je gebruikt, jouw manier van haken en het soort haakwerk, dat je maakt. Het ene werkstuk vraagt een lossere structuur, het andere juist weer een compacte.  Proeflapjes brengen uitkomst!


Deze steek maakt kleine zachte kussentjes.

Het dekentje is heerlijk warm om onder te slapen.
En het is meteen een heerlijk zacht kleedje om bovenop te liggen en te spelen.


  

Het fijne van DK Special by Stylecraft:
Het haakt heel prettig.
Het blijft mooi.
Het is goed wasbaar.
Het kan zelfs in de wasdroger (op de koele stand).Ik raad je aan om te beginnen met een proeflap, 
om dit patroon te oefenen en onder de knie te krijgen.

Patroon:

Als ik in het patroon de "Kralensteek" noem, haak je als volgt:
(sla draad om de naald steek van rechts naar links om het vorige stokje, sla draad om de naald, haal de lus op) doe wat tussen haakjes staat totaal 3 x op dezelfde plek.  Sla de draad om de naald en haal de lus door de eerste 6 lussen op de naald, sla draad om de naald en haal deze door beide lussen.

Nog een steek, die je misschien niet kent: De verlengde vaste.
Steek de naald in de gewenste steek, sla de draad om je naald en trek hem door de steek, sla de draad om je naald en trek deze door de 1e lus. Je hebt 2 lussen op je naald staan. Sla de draad om je naald en trek deze door beide lussen.

Voor het dekentje ga je als volgt aan de slag:

Haak een ketting van lossen. Het aantal lossen moet een meervoud van 3 + 2 zijn.
Ik begon met 144 + 2 lossen.

1e toer:
Haak 1 vaste in de 3e losse vanaf de naald, haak 1 vaste in de volgende losse, * haak 1 verlengde vaste in de volgende losse, 1 vaste in volgende losse, 1 vaste in volgende losse *. Herhaal wat tussen * en * staat en eindig met 1 verlengde vaste in de laatste losse. Keer.

2e toer:
2 lossen, sla de eerste verlengde vaste over * 1 stokje in de volgende vaste, 1 kralensteek, volgende vaste overslaan, 1 verlengde vaste in verlengde vaste * Herhaal wat tussen * en * staat en eindig de toer met een verlengde vaste in de 2e van 2 lossen. Keer.

3e toer:
2 lossen, eerste verlengde vaste overslaan * 1 vaste in de kralensteek, 1 vaste in stokje, 1 verlengde vaste in verlengde vaste *. Herhaal wat tussen * en * staat en eindig de toer met een verlengde vaste in de 2e van 2 lossen. Keer.

Herhaal toer 2 en 3 tot het dekentje de gewenste maat heeft.

Wissel  met kleuren naar eigen inzicht. Doe dat steeds na de "3e" toer.

Hecht de draadjes af en haak met een kleur, die niet in het dekentje is gebruikt een simpele en toch pittige rand.
Steek daarvoor steeds op dezelfde plek diep tussen de kralen, haak een vaste, haak 2 lossen, sla een kralensteek over en dan weer een vaste enz. enz. Op de hoeken van de deken moet je misschien even een maniertje vinden om netjes de bocht om te gaan. Je mag er best een beetje smokkelen. Zorg dat de hoeken niet gaan omkrullen.


Het dekentje is ongeveer 100 cm x 90 cm geworden.

De zijkanten worden mooi recht en de voor-en achterkant zijn bijna hetzelfde.Veel plezier met haken!Bron voor de kralensteek: Het boek "Haken!" van Betty Barnden.