zaterdag 31 augustus 2013

Patroon pannenlap "Souvenir".

Drie jaar geleden haakte ik op vakantie een pannenlap met spiraalmotief en ik verzon
zelf een andere ronde pannenlap erbij. Je vindt ze HIER.
De zelfverzonnen pannenlap verdiende een uitgeschreven patroon,
maar het kwam er niet van... en ja..... uiteindelijk vergeet je het gewoon.
Tot ik een berichtje kreeg van iemand.... ze wou zo graag het patroon weten.
Dus ik ben aan de slag gegaan en hier is het dan, een beetje anders dan
de pannenlap uit 2010, maar de overeenkomsten zijn groot!
Wil je graag de spiraal-pannenlap haken, dat patroon heb ik al eerder vertaald
en op mijn blog geplaatst. Het heet TWIST.

Pannenlap Souvenir


Gehaakt met haaknaald 4,5 mm en (restjes) Paris van Drops.

Gebruik de aan- en afhechtmethode zoals ik HIER heb omschreven.

Bekijk tips over reliëfstokjes op Youtube.

Patroon:

1e toer: Haak 3 lossen, 
haak 11 stokjes in de 1e losse, sluit met een halve vaste. Je hebt nu een rondje met 12 steken.

2e toer:  2 lossen (= 1e stokje), 1 stokje in zelfde steek, 2 stokjes in elke steek. Halve vaste boven op het 1e stokje. Je hebt nu 24 steken.

3e toer: 2 lossen (=1e stokje), 1 stokje in zelfde steek, 1 stokje in volgende steek, * 2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende steek *, herhaal van * tot * nog 10 maal, halve vaste boven op het 1e stokje.
Je hebt nu 36 steken.

4e toer: 2 lossen (=1e stokje), 2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende steek, * 1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende steek *, herhaal van * tot * nog 10 maal, halve vaste boven op het 1e stokje. Je hebt nu 48 steken. Hecht af.
Het ziet er uit zoals op deze foto:5e toer: Hecht een nieuwe kleur aan. In de vorige toer haakte je 2 stokjes in 1 steek. Begin met je nieuwe kleur op het 2e stokje hiervan. Haak op 4 stokjes zoals op deze foto:. Haak dan een dubbel-reliëf-stokje-voor om de steek onder de 2 stokjes die je in de vorige toer in 1 steek haakte, zie de foto:


Haak zo steeds 4 stokjes en een dubbel-reliëf-stokje-voor.
(Let op, je slaat geen stokjes over, eigenlijk is het dubbele reliëfstokje je meerdering.)
Sluit met een halve vaste boven op het 1e stokje. Je hebt nu 60 steken.
Hecht af.
Als het goed is ziet het er zo uit:6e toer:  Hecht een nieuwe kleur aan. Haak op elk stokje 1 stokje en op het dubbele reliëfstokje van de vorige toer haak je 1 stokje en een reliëfstokje-voor. Je hebt nu 72 steken. Hecht af.7e toer: Hecht een nieuwe kleur aan. Haak op elk stokje 1 stokje en op het reliëfstokje van de vorige toer haak je 1 stokje en een reliëfstokje-voor. Je hebt nu 84 steken. Hecht af. 8e toer: Hecht een nieuwe kleur aan. Hecht een nieuwe kleur aan. Haak op elk stokje 1 stokje en op het reliëfstokje van de vorige toer haak je 1 stokje en een reliëfstokje-voor. Je hebt nu 96 steken. Hecht af.9e toer: Hecht een nieuwe kleur aan. Hecht een nieuwe kleur aan. Haak op elk stokje 1 stokje en op het reliëfstokje van de vorige toer haak je 1 stokje en een reliëfstokje-voor. Je hebt nu 108 steken.
Hecht af.


De rand:
Houd de goede kant voor je.
Hecht een nieuwe kleur aan.  Haak in alle steken een vaste. Eindig met een halve vaste op de 1e vaste.

Haak  10 lossen, haak een halve vaste in dezelfde steek (lusje gemaakt), in de volgende steek een halve vaste, 2 lossen, * achtereenvolgens 3 halve vasten, 2 lossen *. Herhaal van * tot * tot bijna rond en eindig met 1 halve vaste op een vaste van de vorige toer (die is nog over). Daarna 15 vasten in het lusje, eindig met een halve vaste op de 1e halve vaste die je in deze toer maakte.
Hecht af.

 

In het midden heb ik nog een klein borduursel aangebracht:De achterkant van dit haakwerk is niet zo mooi als de voorkant en daarom heb ik er een lapje katoen op genaaid. Met behulp van een op maat gemaakt stuk karton knip je een cirkel uit, strijkt de zomen naar binnen en dan naai je het met kleine steekjes vast op de achterkant.
Zie hier het voorbeeld:
De pannenlap meet 24 cm in doorsnede.
Een flinkerd, die het ook als onderzetter prima zal doen.


Veel plezier met haken!

Photobucket