donderdag 24 juni 2010

Patroon Granny Square (1 kleur)

For non-Dutch visitors: 
Sorry, Dutch crochet terms cannot be translated properly into English crochet terms by the google translate tool in the side bar. It will end up in a mess.


Zoals beloofd is hier het patroon van de eenkleurige granny square:


Haak 6 lossen, maak in de 1e losse een halve vaste om de ring te sluiten.

1e toer: haak 3 lossen (=1e stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring, 2 lossen, sluit  met een halve vaste boven op het 1e stokje.

2e toer: ga met 3 halve vasten naar de 2 lossen. Haak 3 lossen (=1e stokje), (2 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de lossen, 1 losse, sla 3 stokjes over (3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de volgende lossen, 1 losse, sla 3 stokjes over (3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de volgende lossen, 1 losse, sla 3 stokjes over, (3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de volgende lossen, 1 losse, halve vaste boven op het eerste stokje.

3e toer: ga met 3 halve vasten naar de hoeklossen. Haak 3 lossen (= 1e stokje), (2 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de hoeklossen, 1 losse, sla 3 stokjes over, 3 stokjes in de losse, 1 losse, sla 3 stokjes over, ( 3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de hoeklossen, 1 losse, sla 3 stokjes over, 3 stokjes in de losse, 1 losse, sla 3 stokjes over, (3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de hoeklossen, 1 losse, sla 3 stokjes over, 3 stokjes in de losse, 1 losse, sla 3 stokjes over (3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de hoeklossen, 1 losse, sla 3 stokjes over, 3 stokjes in de losse, 1 losse, halve vaste boven op het eerste stokje.

4e toer: doe precies hetzelfde als in de vorige toer. Begin met de 3 lossen als eerste stkoje (van de drie) en eindig met de halve vaste zoals ik in de vorige toer omschreef. Daartussen haak je steeds 1 losse, 3 stokjes, 1 losse enz, enz. De hoek doe je steeds hetzelfde: 3 stokjes 2 lossen 3 stokjes in de hoeklossen. Op deze manier meerder je elke toer vanzelf. Je kunt tot het oneindige zo door blijven haken.
Met andere woorden: het kan een klein vierkantje worden, een kussen, of een deken.
Kijk goed naar het plaatje hoe het moet worden.

Ik haak nu met Paris van Garnstudio/Drops. Het is een dikke 100% katoen, verkrijgbaar in heel veel kleuren. Met haaknaald 5,00 mm wordt dit vierkantje, 13 cm x 13 cm. Het zijn 5 toeren, zoals boven op de foto.

Met restjes Paris haak ik de vierkantjes, die ik meteen aan elkaar zet.


Voor de "aan-elkaar-maken" methodes kan je een kijkje nemen bij Lucy van Attic24. Zij heeft hele mooie beschrijvingen gemaakt met foto's.
Kijk op Attic24: HIER als je achteraf de vierkantjes aan elkaar wilt haken.
Kijk op Attic24: HIER als je de vierkantjes meteen aan elkaar wilt haken.

Dit is een detail van de "as-you-go"methode:


Ik hoop, dat het duidelijk is. Zie je een foutje, heb je vragen of opmerkingen, laat het me weten!
Paris van Garnstudio/Drops is o.a. te bestellen bij Hobbydoos!
Heel veel succes, maak er wat moois van!

Karin ♥

21 opmerkingen:

 1. Hi Karin,
  Hope things going okay for you!
  Great pattern here, lovely yarn.
  Looks like rain here,
  off to take some photos quickly
  Hugs Suex

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hello Karin
  I used the translator to Swedish and it´s understandable, but a bit funny :-)
  Lovely colors, and that yarn is so thick and soft, I love it!

  Have a nice day,

  Susanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je het patroon van een granny hier neerzet, kan een hoop mensen op weg helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ik heb al gelijk een opmerking Karin...ik deed dus het beginhoekje fout. hartstikke bedankt voor je patroon...we kennen het eigenlijk allemaal wel een beetje nog de haaksters onder ons maar het is fijn te weten dat ik het nu goed doe...ik vind je deken hartstikke leuk worden met het patroontje en de kleuren...en de as you go methode ook niet gek..zie je hem gelijk groeien...
  groetjes Francien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie deken!! Bedankt voor het plaatsen op mijn blog.
  Fijn weekend!
  Groetjes,
  Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Karin ik heb even je raad nodig..ik ben met de deken begonnen (larksfootstitch) maar vind het niet mooi hoe het vordert...sinds de laatste paar toeren gaat de deken een beetje krom staan..het begin en eind hangt een beetje net of je een grotere haaknaald gebruikt hebt...ik gebruik het zelfde garen van hetzelfde merk en haaknaald..doe ik iets fout?...te strak begonnen?...misschien weet jij hoe het komt of heb je een tip ....ik heb het weer uitgehaald...als je zou willen antwoorden graag...bedankt alvast voor je moeite hoor...groetjes en een fijn weekend...Francien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goed idee om de vierkantjes meteen vast te haken! Het is anders bij zo'n werkstuk altijd een berenklus aan het eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen Karin!

  Bedankt voor de tip! Daar had ik nog niet over nagedacht en dat is inderdaad wel heel handig. Het zal inderdaad wel heel erg warm worden vandaag dus ik denk dat ik het haken vandaag even op een laag pitje zet. Volgens mij is de beste optie vandaag gewoon in de schaduw zitten of op de fiets stappen voor een beetje verkoeling.
  Fijne zondag!
  Groetjes,
  Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Karin,
  Echt prachtig! Vind het garen ook heel erg mooi; fijn dat je daar ook info over geeft!
  Ik wil hier ook een éénpersoons granny square deken mee maken. Heb jij dan enig idee hoeveel bollen Paris ik dan nodig heb? Ik zou het heel fijn vinden als je me hier een tip over kunt geven.
  Bedankt alvast, groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Nancy:
  Eén vierkantje weegt 15 gram en meet 13 cm x 13 cm.
  1 bolletje Paris weegt 50 gram.
  Ik weet natuurlijk niet hoe groot je je deken wilt maken....tja, gooi er een rekensommetje op los....
  Heel veel succes!
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Karin,
  Dat wordt even rekenen, maar dat gaat nu wel lukken! Dankjewel!
  groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hoi karin ,

  wat een prachtige blog heb je wordt er erg enthousiast van, even een vraagje over de larksfootstitch deken : ik begrijp het begin niet zo goed ( als ik bv een deken van 1.50 m wil maken hoeveel steken zet ik dan op ? )

  groeten antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Antoinette.
  Je begin met een aantal lossen. Dat moet een meervoud van 4 zijn.
  Dus 4 of 8 of 12 of 16 of 20 of 24, 28, 32, 36, 40, 44 enzovoort.
  Hoeveel je op moet zetten hangt af van het garen en de haaknaald die je gebruikt.
  Met het garen dat ik gebruik (Paris van Garnstudio/Drops) en haaknaald 5 heb ik 288 lossen opgezet. De deken wordt ongeveer 1.80 m breed. Wil je een deken van 1.50 m dan moet je 240 lossen opzetten.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. dank je wel voor je snelle reaktie ik ga garen bestellen ,en dan snel aan de slag !!

  groet antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Karin,

  Ik ben net begonnen met haken en beleef hier enorm veel plezier aan. Geniet enorm van de mooie vierkanten die u maakt en vertaald. Nu wil ik graag de Granny Square een kleur maken. Ik snap alleen niet wat u bedoelt met ga met 3 vaste naar de 1e losse. Hoop dat u mij dit wilt uitleggen. Alvast bedankt
  Met vriendelijke groet,

  Jacqueline Burger

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fantastisch!^^
  LG aus Deutschland, *Manja*

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie site!
  Ik ben net aan het haken leren en bijt me nu vast in een GS.
  Ik vind het lastig om de 2e toer af te sluiten en ik kom er, net als iemand hierboven, niet uit wat je bedoelt met: ga met 3 halve vasten naar de hoeklossen. Dat staat aan het begin van de 3e toer. Kun je dat uitleggen?
  Alvast bedankt!
  Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Anoniem/Anne-Marie.

  Dank je wel voor het compliment!
  Ik doe een poging om het je uit te leggen:
  Je bent geeindigd met een halve vaste boven op het 1e stokje uit de vorige toer.
  De volgende toer moet beginnen in de hoeklossen, je moet dus verplaatsen. Daarom maak je op het eerstvolgende stokje een halve vaste, op het volgende stokje een halve vaste en om de 1e losse van de hoeklossen haak je 1 halve vaste. Nu ben je op de juiste plek om verder te gaan volgens het patroon.
  Ik hoop dat je het snapt.
  Veel succes!
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Karin, ik ben zo brutaal geweest je patroon voor een granny square in 1 kleur te delen op facebook in de groep Haken en Haakpatronen. Iemand was op zoek naar een makkelijk beschreven patroon. Ik vond het zelf nl een geweldig uitgeschreven patroon, waarvoor dank.

  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen