donderdag 12 november 2009

Ongehutste Hutspot

We gaan het eens hebben over hutspot, één van de overbekende Nederlandse stamppotten, een "culinaire" erfenis.
Voor Nederlanders een bekend fenomeen, of je er van houdt of niet.
Voor de niet-nederlandse bloggers die hier komen kijken, HIER is de geschiedenis van hutspot te lezen in het Engels.
Goed, het gaat dus over aardappels, wortelen, uien en vlees. Niks mis mee. Toch heb ik het er niet op, althans, de ingredienten wel hoor, maar hoe er mee omgegaan wordt, dat bevalt me niet. Het komt ten eerste doordat ik niet houd van de smaak van gekookte uien en ten tweede komt het vooral door dit ding:


De stamper.
Bah, wat een naar ding, het maakt van die lekkere en gezonde ingrediënten een ondefinieerbare prut....



 ....... die je zo  met een grote kwak op je bord kunt gooien. Sorry, ik houd daar niet van.
Daarom heb ik een hippere variant bedacht: Ongehutste hutspot. Niet alleen hipper, maar ook veel lekkerder.
Daar gaan we dan:

We hebben nodig:
Een schort met een oerhollands tafereeltje: delftsblauwe klompen, molens en koeien! Als je die niet hebt, jammer dan, dan neem je een andere. We gaan verder met:
Wortels, uien, kruimige aardappels, rundergehakt, balsamico, scheut melk, olijfolie, zout, peper, nootmuskaat.
De hoeveelheden zijn lastig aan te geven, ik doe dat altijd op gevoel. Maar goed, we gaan aan de slag:
1. De aardappels schillen, wassen, in kleine stukken snijden, in een laagje water en met een klein beetje zout gaar koken in ongeveer 20 minuten, afgieten en even laten uitdampen. Met melk, peper en nootmuskaat maak je er een aardappelpuree van.
2. De wortels schoonmaken (heb ik met de dunschiller gedaan) en in plakjes snijden. Laat ze in een klein laagje water en met een klein beetje zout 3 minuten koken. Giet ze af.
3. Uien schillen en in halve ringen snijden. Bak ze zacht in een klein beetje olie in een koekenpan. Na 3 minuten doe je er een scheutje balsamico bij en laat dat al omscheppend nog 1 minuutje bakken.
4. Ondertussen het rundergehakt rul bakken in een koekenpan met een peper, nootmuskaat en een klein beetje zout.
(Met een beetje goede wil kunnen 1, 2, 3 en 4 natuurlijk tegelijk gedaan worden)
Vet een ovenschaal in. Maak laagjes: eerst de uien, dan de wortelschijfjes, het vlees en bovenop de aardappelpuree. Doe er eventueel een paar kleine klontjes boter op en zet de schaal in een voorverwarmde oven: 35 minuten bij 200º Celcius.




En tadaaaaaaaaa.... je hebt een heerlijk najaars- of wintergerecht (nee, ook geen culinair hoogstandje, maar wel lekker!) dat niet veel kost en dat is in deze crisistijd toch maar mooi meegenomen!

4 opmerkingen:

Kimbles zei

Karin it looks delicious - sadly I don't have a Dutch apron with clogs on!!! I will have to look for one. Thats the first cookery mosaic I have seen, brilliant! You are really good at mosaics (and stews)

Maria zei

Karin this looks delicious. Although the weather is too hot for this I will make it when it is cooler.
Sad to say but I don't own a full apron. Only one I have is a half apron made over 40 years ago Ooops
Must go on the lookout for one - a Xmas one!!!

Eva zei

ziet er weer lekker uit mam. Ik denk dat ik vanavond misschien een vega-versie ga maken. :D

tamara braamhaar zei

Het was echt heerlijk!!
Zelfs mijn zoon was aan het smullen!

Groetjes
Tamara
http://at-thekitchen.blogspot.nl/