dinsdag 27 april 2010

Patroon Vierkant met Bloem


Zoals je in mijn vorige bericht kon zien, heb ik deze vierkanten gehaakt voor Sibol.
Het patroon heb ik gevonden op  Ravelry (highly recommended for non-Dutch visitors. Dutch crochet terms cannot be translated properly by the google translator, so please go to Ravelry for the pattern with U.S. abbreviations. Sorry for the inconvenience)

Hier is het patroon in het Nederlands:


Begin met het haken van het vierkant, de bloem wordt als laatste gemaakt.
Het eerste stokje van een toer wordt altijd gevormd door 3 lossen.

Begin met geel. Haak 6 lossen en sluit de ring met een halve vaste.

1e toer: Haak 16 stokjes in de ring, eindig met een halve vaste boven op het eerste stokje in de achterste lus (alleen in deze toer in de achterste lus, in de volgende toeren wel door de 2 lussen van het stokje).

2e toer: Werk in deze toer in de achterste lussen van de vorige toer. Haak 2 stokjes in ieder stokje van de vorige toer (= 32 stokjes) Sluit met een halve vaste boven op het eerste stokje van de vorige toer.

3e toer: *(3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de eerste steek, 2 lossen, sla 3 steken over, half stokje in volgende steek, 2 lossen, sla 3 steken over *. Herhaal van * tot * 3 keer. Sluit met een halve vaste boven op het eerste stokje van de vorige toer.

4e toer: ga met halve vasten naar de hoek met 2 lossen, *(3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de 2 lossen, 1 losse, (3 stokjes in volgende 2 lossen, 1 losse) 2 keer *. Herhaal van * tot * 3 keer, sluit met een halve vaste boven op het eerste stokje van de vorige toer. Hecht af.

5e toer: Begin met groen in een willekeurige hoek. *(3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de hoeklossen, 1 losse, (3 stokjes in volgende lossen, 1 losse) 3 keer *. Herhaal van * tot * 3 keer. Sluit met een halve vaste.

6e toer: ga met halve vasten naar de hoeklossen. *(3 stokjes 2 lossen 3 stokjes) in de lossen, 1 losse, (3 stokjes in volgende lossen, 1 losse) 4 keer *. Herhaal van * tot * 3 keer. Sluit met een halve vaste.

Maak eventueel extra toer(en) tot je de gewenste afmeting hebt.
Hecht af.

Maak de bloem als volgt:
Begin met wit garen bij een willekeurige voorste lus van toer 2.
Haak in deze lus 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Sla de volgende lus over en haak dan weer in de lus zoals in de eerste. Herhaal tot je acht bloemblaadjes hebt gehaakt. Haak een halve vaste in de eerste vaste van het eerste bloemblaadje. Hecht af.

Werk de draadjes netjes weg aan de achterkant. Span het vierkant.

!! Dit patroon is niet door mij bedacht. Ik heb het alleen maar vertaald. Het patroon heet van oorsprong "Mary's Flower Granny Square". Het is gemaakt door Jackie Karp. Het is gepubliceerd in Karp Styles Crochet & Knitting.

10 opmerkingen:

 1. Yor work is so lovely and you work so quick. I am sure there will be many who will be grateful for the translation

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer harstikke mooi patroon..elke keer als ik iets van jouw of hakende collega's zie denk ik ...kom op tis net als bij naaien als je recht kunt stikken kun je eigenlijk alles...dusss als ik vasten en stokjes kan haken moet ik dit ook kunnen..gewoon even rustig voor gaan zitten...kijk dat is probleeem:)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig he, Ravelry.
  Er is zoveel moois te maken ... nu nog voldoende tijd.

  Dank je overigens voor je uitgebreide reactie. Ja, ik ben ook van plan blokken voor Sue te gaan maken. Vind acryl ook niet zo prettig werken, ga maar gewoon restjes gebruiken ... Nu nog de tijd vinden om er mee aan de slag te gaan (want mijn andere projectjes zijn ook zo leuk).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ode aan barbie, en dan te bedenken dat het een goedkope neppert is hahaha....leuk van je hoor, maar nu komt dat deuntje niet meer uit mijn hoofd hahaha.... trouwens goeie uitleg weer van het vierkantje met bloem!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi patroon Karin, dank je wel voor de mooie duidelijke vertaling.

  Groetjes van Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stunning. Is this still only 6 inches. It looks like it would be bigger or is it really fine yarn?

  Keep going. I have to get started on my tomorrow.

  Kate - XOXOXO

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Karin
  Your Squares are even more beautiful in the 'flesh' than on photos. They have arrived this morning safely.
  The colours are gorgeous.
  Hugs Suex

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Karin, wat een leuke blokken maakte je weer voor het goede doel. En wat lief dat je weer vertaalde naar het Nederlands! Het is toch een hele klus om dat te doen. Dankjewel! Fijne koninginnedag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb hier heel lang naar lopen zoeken ben heel blij met het patroon.
  gr. marian vd waal

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hoi Karin
  het patroon vierkante square blom is erg mooi geworden. ik heb er 5
  kussens van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen