woensdag 28 juli 2010

Oma's Strepen. Van Lucy!

Met grote vreugde presenteer ik de vertaling van een prachtig patroon!
Ik heb toestemming van de lieve, getalenteerde en inspirerende Lucy van Attic24.
Haar granny stripes in het Nederlands: Oma's Strepen!

Deze foto's zijn van Lucy's deken.


Het patroon:

Tip: Gebruik voor de opzetlossen en 1e toer een iets grotere haaknaald, ga daarna verder met de haaknaald die bij je garen past. Dit voorkomt dat het haakwerk gaat trekken.

Zet een meervoud van 3 op, dus laten we voor een testlapje uitgaan van 21 lossen.

1e toer: 1 vaste in de 3e losse vanaf de naald. Haak vasten tot het einde van de lossenketting. Je hebt nu 19 steken in totaal. Keer.

2e toer: 3 lossen, 1 stokje in de eerste steek. * sla 2 steken over, haak dan 3 stokjes (ik noem het een stokjescluster) in de volgende steek*. Herhaal van * tot * 4 maal, sla 2 steken over, 2 stokjes in de laatste steek.
Je moet nu een toer hebben die begint en eindigt met 2 stokjes met 5 stokjesclusters er tussen in. Keer.

3e toer: Je gaat werken in de ruimtes tussen de stokjesclusters van de vorige toer.
3 lossen, 3 stokjes in de 1e ruimte tussen de stokjesclusters van vorige toer. Haak nog 5 stokjesclusters in de volgende ruimtes van de vorige toer. Eindig met 1 stokje in de top van de steek die je maakte met 3 lossen in het begin van de vorige toer. Hecht af.

4e toer: Begin met een nieuwe kleur...Knoop de twee garens samen, laat een paar uiteindjes over, die je later kunt wegwerken aan de achterkant.
Om te beginnen, steek de haaknaald in de eerste ruimte van de vorige toer (tussen het laatste stokje en de stokjescluster daarvoor). Trek de nieuwe kleur garen er door naar de voorkant. Haak 3 lossen en haak 1 stokje in dezelfde steek. Maak 5 stokjesclusters in de volgende ruimtes, eindig met 2 stokjes in de laatste ruimte. Keer.

5e toer: 3 lossen, haak stokjesclusters in de volgende 6 ruimtes. Eindig met 1 stokje in de top van de steek die je maakte met 3 lossen in het begin van de vorige toer. Hecht af.

Herhaal toer 4 en 5. Je werkt 2 toeren met 1 kleur.

Voor de originele Engelse tekst: Kijk bij Lucy. Zij laat je zien, welke mooie kleuren zij gebruikt.

Lieve Lucy,  je maakt veel Nederlandse dames blij!
~X~