donderdag 19 juni 2014

De Blije Blondjes - recept

Mijn eigen bak-experiment.
Hele verre familie van de Brownies:

~De Blije Blondjes~

Nee, ze lijken niet op brownies.
Ze smaken niet als brownies.
Ze hebben niks met chocola.
Alleen de zachte smeuïge structuur komt een beetje in de richting.

Zonder geraffineerde suiker.
Met kokosbloesemsuiker en Stevia.



Je hebt nodig:

130 gram zachte roomboter
75 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
25 druppels stevia
3 biologische eieren
160 gram speltbloem
5 gram wijnsteenbakpoeder
snufje zout
citroenrasp van 1 citroen
1 bakje Ricotta (250 gram)
2 appels, geschild, ontdaan van klokhuis, fijn geraspt
Eventueel wat aardbeien, blauwe bessen en/of frambozen.

Bekleed een brownie-bakvorm met een vel bakpapier.
Ik doe dat met behulp van knijpers.
Zo dus:

ongeveer 18 cm x 28 cm


Zodra het bakblik is gevuld met het beslag, verwijder je de knijpers.
Dat je dus niet de knijpers meebakt ;-)

Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius.
Mix in een kom de roomboter, kokosbloesemsuiker en stevia romig.
Mix één voor één de eieren erdoor.
Stop met mixen en gebruik nu een spatel of grote lepel om
de speltbloem, wijnsteenbakpoeder, zout, citroenrasp, ricotta en
appelrasp door het botermengsel te spatelen.
Doe het beslag in het bakblik, strijk het een beetje glad, zet het in de oven en bak
het in 30 minuten tot het mooi goudblond en gaar is geworden.
Prik er met een satéprikker in, als de prikker droog blijft, is de cake gaar.
Laat het blik op een rooster even wat afkoelen, 
Til de Blije Blonde cake met bakpapier en al op een schaal en laat verder afkoelen.
Dek de cake goed af met plasticfolie en bewaar hem in de koelkast.
Snijd er blokjes van en geef de Blondjes met behulp van een prikkertje een mooi hoedje 
van wat frambozen, aardbeien en/of blauwe bessen.

Voila!
Daar heb je De Blije Blondjes!

~Zacht~Zoet~Fris~Smeuïg~



Zie je het al voor je?
Buiten, met (of zonder) je haakwerk in het zonnetje, kop thee of koffie
en deze supergezellige Blije Blondjes......
Perfect toch?

P.S. Heb je geen browniebakvorm?
Een (ronde) springvorm werkt natuurlijk ook prima.
Dan maak je er puntjes van.



Photobucket

13 opmerkingen:

Francis zei

Hoi Karin,

Dat ziet er erg lekker uit! Ik ben je gaan volgen hoor!

Groetjes, Francis

Ingrid Berrelkamp zei

Dank je wel voor het recept, ga het zeker proberen!!

Anoniem zei

Niet alleen zonder geraffineerde suiker, maar ook zonder tarwebloem, super! En het ziet er heerlijk uit! :-)

Esther

Tinneshobbyworld zei

Njamie ... Weeral iets heel lekkers dat ik dit weekend ga uitproberen.Bedankt voor het receptje. Liefs, Tinne

jellinacreations zei

MMMM wat ziet dit er lekker uit Karin! Ik ga het pinnen en ga het zeker proberen.

Angeline zei

Ik heb alles in huis behalve de ricotta,ga ze zeker eens maken...bedankt Karin...dit soort recepten zie ik graag! ;-)

Anoniem zei

Hmm...ik hou ze even tegoed....;) blie blondjes echt super leuk gevonden en water loopt me in de mond. Liefs myran

J zei

Heb ze gemaakt, alleen kon ik de stevia niet vinden dus heb ik wat ahornsiroop gebruikt. Het is lekker, beetje boterkoekidee... Mmmm.....

Maddy zei

ooo...dat lijkt me heerlijk!! Thanxx voor het recept!! Grtzz..Maddy

Kathryn Vercillo zei

Looks wonderfully yummy!

Wilma zei

Dank je voor dit recept, het ziet er lekker uit en de ingrediënten zijn helemaal naar mijn zin. ga ik zeker uitproberen.

Ghislaine BRUNO zei

Hallo Karin !

Ik ben...

French, but I don't speak dutch and the Google translation is horrible LOL

So just because I love your blog and I love learning new things I'm contemplating learning Dutch :)

Tot ziens.

jellinacreations zei

Ik wou je nog even laten weten dat ik gisteren voor de tweede keer je recept heb gebruikt. Het is echt heerlijk en ik verheug me alweer op de koffie straks, en dan natuurlijk vooral het stukje cake erbij :)
Dus dank je wel voor het delen!