zaterdag 18 mei 2013

Onderzetter "Zomerfruit" - Patroon

Met zomerfruit kleuren heb ik een onderzetter gemaakt.

Aardbei

Ik geef jullie graag het patroon.

Ik heb gehaakt met haaknaald 3,5 mm en Catania.

Bij het begin van de 2e en 3e toer voor het 1e stokje heb ik iets anders gedaan,
dan de gebruikelijke lossen, die het stokje vervangen. Kijk maar of je het wat vindt.
Dit werkt overigens alleen in dit geval van samen gehaakte stokjes.

Watermeloen - Aardbei - Framboos - Abrikoos


Patroon:

Haak 4 lossen, sluit met halve vaste tot een ring.

1e toer: Haak 4 lossen (= 1e stokje + 1 losse), *haak 1 stokje en 1 losse in de ring* Herhaal van * tot * tot je  8 stokjes en 8 openingen hebt. Sluit met een halve vaste op de 3e losse van het 1e stokje.

2e toer: maak 1 halve vaste in de losse, haak 2 lossen,  steek de naald door de 1e losse en trek de draad erdoor, haak 1 stokje in de zelfde losseboog, maar wacht met de laatste doorhaling (= 3 lussen op de haak), 1 stokje in dezelfde losse, maar wacht met de laatste doorhaling (= 4 lussen op de haak), 1 omslag rond de haak, haal de haak door alle 4 lussen (= 1e stokjesgroep), haak 3 lossen, *haak in de volgende losseboog een stokje, maar wacht met de laatste doorhaling (= 2 lussen op de haak), 1 stokje in dezelfde losseboog, maar wacht met de laatste doorhaling (= 3 lussen op de haak), 1 stokje in dezelfde losseboog, maar wacht met de laatste doorhaling (= 4 lussen op de haak), 1 omslag om de haaknaald, haal de haak door alle 4 lussen (= een groepje van 3 samengehaakte stokjes), 3 lossen * . Herhaal van * tot * tot je rond bent en sluit met een halve vaste boven op de eerste stokjesgroep.

3e toer: haak 1 halve vaste in de lossenboog,  haak 2 lossen, steek je naald door de 1e losse en trek de draad erdoor, haak nu een stokje in de lossenboog, maar wacht met de laatste doorhaling, sla de draad om de naald en haal door de 3 lussen (= 1e stokjesgroep), haak 2 lossen en haak 1 stokje in dezelfde lossenboog, maar wacht met de laatste doorhaling, haak 1 stokje in dezelfde lossenboog, en wacht met de laatste doorhaling, 1 omslag om de haaknaald en haal de haak door de 3 lussen (= een groepje van 2 samengehaakte stokjes), haak 2 lossen, * haak in de volgende lossenboog: [ 2 samengehaakte stokjes, 2 lossen, 2 samengehaakte stokjes], 2 lossen *. Herhaal van * tot * tot je rond bent en sluit met een halve vaste boven op de 1e stokjesgroep.

4e toer: haak een halve vaste in de lossenboog,  haak 4 lossen (= 1e stokje + 1losse),  1 stokje  in dezelfde lossenboog, 1 losse, * 1 stokje in volgende lossenboog, 1 losse, 1 stokje in zelfde lossenboog, 1 losse*. Herhaal van * tot * tot je rond bent en sluit met een halve vaste op de 3e losse.

5e toer: 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, haak om elke losse en op elk stokje een vaste, sluit met een halve vaste op de 1e vaste.

6e toer: 1 losse,1 vaste in dezelfde steek, in volgende steek een half stokje, in volgende steek een stokje, 3 lossen, *1 steek overslaan, 1 vaste in volgende steek, in volgende steek een half stokje, in volgende steek een stokje, 3 lossen * eindig met een halve vaste op de 1e vaste.

Hecht af.

Je kunt uiteraard ook elke toer een andere kleur geven:Maak er wat moois van!

(Klopt er iets niet in het patroon, laat het me weten via het contactformulier boven aan mijn blog!)

Follow my blog with Bloglovin

Photobucket